I-BR

Datagestuurd Stedelijk Water- en Rioolbeheer 2025: Van pilot naar proces

Omschrijving

Wie de vakpers volgt zal kunnen lezen dat de toepassingsmogelijkheden van data science/AI voor het riool- en stedelijk waterbeheer bijna dagelijks geavanceerder en beter lijken te worden. De ene pilot volgt de andere Proof of Concept op.

En ondanks dat opdrachtgevers vaak optimistisch zijn over de mogelijkheden die de betreffende pilots bieden, blijkt het in de praktijk nog steeds erg lastig om de betreffende toepassingen door te ontwikkelen en ze in het beheersproces te verankeren.

Gebrek aan geld, gebrek aan menskracht, onvolledige of zelfs incorrecte interne data: redenen genoeg waarom veel pilots sterven in schoonheid en mooie beloften. En dat is jammer, want inzet van AI en data science technieken kunnen een enorme bijdrage leveren aan efficiënter en effectiever  waterbeheer. Zeker in tijden van onder druk staande budgetten en steeds lastiger te krijgen gekwalificeerde vaklieden is toepassing van AI op middelkorte termijn feitelijk de belangrijkste optie!

Tijdens de vijfde editie van ons jaarlijkse seminar Datagestuurd Stedelijk Water- en Rioolbeheer 2025, Van pilot naar proces op dinsdag 24 juni vertellen enkele vakcollega’s over hun inspanningen om te komen tot risicogestuurd riool- en waterbeheer en/of om veelbelovende instrumenten te incorporeren in het primaire beheersproces.

Kortom, een middag die in het kader staat van het uitwisselen van ervaringen, elkaar deelgenoot maken van de lessons learned en met elkaar door te praten over mogelijke routes naar datagedreven, AI ondersteund, risicogestuurd water- en rioolbeheer!

Dit seminar richt zich primair op

Gemeenten

  • Adviseurs en beleidsmedewerkers stedelijk water beheer
  • Adviseurs en beleidsmedewerkers rioolbeheer
  • Managers rioolbeheer en stedelijk water
  • Data- en AI specialisten, werkzaam binnen het vakgebied

Waterschappen

  • Adviseurs en beleidsmedewerkers stedelijk water beheer

En verder iedereen die zich vakmatig bezighoudt met stedelijk waterbeheer

12.30 – 13.00 uur: Ontvangst met koffie/thee en een broodje

13.00 – 13.15 uur: Opening van de bijeenkomst

13.15 – 14.00 uur: Femke Bulsing, Application Engineer Sensar: Business case: Inpassen én structureel gebruiken van externe data in rioolbeheer

  • De meeste riolen zijn ‘vrij-verval’ riolen en stromen af door zwaartekracht. Verzakt de bodem ongelijkmatig (het hoogste stuk wordt het laagste stuk), stroomt het riool op een gegeven moment de verkeerde kant op. Het is dus zaak om met grote regelmaat de bodemverzakking in de gemeente te meten.
  • Sensar levert satellietdata die de gemeente in staat stelt de eventuele verzakking van het rioolstrengen en -putten te voorspellen om te bepalen wanneer het de verkeerde kant op gaat stromen .Daarmee wordt het mogelijk om real time zaken als  percentage verloren berging en  woningaansluitingen te monitoren en onregelmatige zetting te ontdekken.
  • Aan de hand van een korte demo presenteert Femke Bulsing de mogelijkheden van deze aanpak voor de gemeente en de verbeteringen die men in samenwerking met enkele gemeenten aan het ontwikkelen is.
  • Bijzondere aandacht wordt besteed aan de vraag hoe de ‘nieuwe’ data in het bestaande proces kan worden geïncorporeerd.

 

14.00 – 14.45 uur: Niels Heijboer, Senior Beheerder Stedelijk Water Gemeente Roosendaal: De weg naar datagedreven risicogestuurd water- en rioolbeheer, lessons learned

  • De route naar datagedreven risicogestuurd waterbeheer gaat niet over brede, goed geasfalteerde wegen, daar zijn al meerdere gemeenten achter gekomen. Toen Gemeente Roosendaal zeven jaar geleden besloot om van cyclisch beheer over te gaan naar risicogestuurd rioolbeheer ging men dan ook niet over één nacht ijs.
  • Om het beheer slimmer, efficiënter en meer toekomstgericht te maken werd het toenmalige rioleringsbeheerproces in kaart gebracht en vervolgens geoptimaliseerd. Daarna werden de bijbehorende data- en informatiestromen in beeld gebracht. En vervolgens werden in een implementatieplan ontwikkelopgaven uitgewerkt om het nieuwe beheerproces uit te werken en in te voeren.
  • Ondanks die zeer grondige voorbereiding moesten (en moeten!) er nog de nodige hobbels worden genomen. In zijn presentatie vertelt Niels Heijboer over de voorbereiding, de obstakels die men daarna bij de uitwerking tegenkwam en hoe men deze probeert te overwinnen: lessons learned & do’s and dont’s!

 

14.45 – 15.15 uur: Koffiebreak

15.15 – 16.00 uur: Spreker wordt nog bekend gemaakt: De do’s & don’ts op weg naar structureel gebruik van Data/AI voor water- en rioolbeheer 

16.00 – 16.30 uur: Vragen, discussie (én suggesties!)

Locatie:

  • De Reehorst
  • Bennekomseweg 24
  • 6717 LM Ede

 

Organisatie:

  • Ab Sulman
  • 06-21 506 300

Informatie

Datum

24 juni 2025

Soort bijeenkomst

Seminar

Locatie

De Reehorst Ede

Prijs

De prijs voor deelname bedraagt € 495,= . Voor iedere volgende collega van dezelfde organisatie geldt een deelnameprijs van € 345,= (excl. BTW).

Aanmelden

Gegevens van de organisatie
Gegevens deelnemer(s)