I-BR

Datagestuurde aanpak van woonfraude 2025

Omschrijving

Hoewel veel corporaties en gemeenten de bestrijding van adres- en woonfraude de afgelopen jaren meer prioriteit hebben gegeven, blijken de resultaten nauwelijks te verbeteren.

Enerzijds hoge mogelijke winsten, anderzijds een relatief geringe pakkans maken woning- en adresfraude – zeker in economisch moeilijke tijden – nog steeds tot en zeer aantrekkelijkere optie.

Op dit moment gebruiken veruit de meeste corporaties en de meeste gemeenten vooral een incidentgedreven aanpak: men onderneemt pas actie wanneer er vanuit de buurt een melding binnenkomt.

Maar zowel gemeenten als corporaties erkennen dat steeds meer mensen huiverig worden om meldingen te doen. Daarnaast komen de meldingen vooral uit buurten met een relatief hoge sociale cohesie, terwijl ook criminelen inmiddels wel weten dat ze beter kunnen kiezen voor buurten met een zeer lage sociale samenhang.

Een aanpak gebaseerd op data en met behulp van AI-technieken, in combinatie met een goede samenwerking tussen ketenpartners, kan de efficiency én de effectiviteit van de aanpak van woonfraude een enorme push geven!

Tijdens het seminar Datagestuurde aanpak van woonfraude op 28 januari delen gedreven innovators hun kennis van en ervaringen op dit terrein met u.

Aan de hand van concrete voorbeelden uit hun praktijk presenteren ze opzet, aanpak en resultaten van hun aanpak.

Daarbij gaan ze in op vragen als:

  • Wij hebben nu al te weinig tijd voor de aanpak van woonfraude onderzoek, heeft het dan nut om datagedreven te gaan werken?
  • Welke stappen kan ik als woningcorporatie of gemeente nu al zetten als ik over 2 jaar wil starten met een data gedreven aanpak?
  • Wat zijn de succesfactoren voor een data gedreven woonfraude project?
  • Hoe zit het met het gebruik van data- en AI modellen in het kader van de AVG?
  • Hoe tuig ik een vruchtbare samenwerking op met de belangrijkste ketenpartners?
  • Hoe ga ik van een pilot tot een structurele, in de organisatie(s) verankerde aanpak van woonfraude?

 

Uw sprekers:

  • Leendert Yntema, domeinexpert woonfraude bij SamenWoonfraudeStoppen
  • Mike van Kleef, Data Scientist bij Cibia
  • Anton Siebert, beleidsadviseur OOV Gemeente Diemen

Dit seminar richt zich op iedereen binnen corporaties, gemeenten, commerciële woningverhuurders en andere ketenpartners, die zich professioneel bezighouden met bestrijding van woon- en adresfraude.

12.30 – 13.00 registratie met koffie/thee en een broodje

13.00 – 13.15 Opening

13.15 – 14.45 Leendert Yntema, domeinexpert woonfraude bij SamenWoonfraudeStoppen en Mike van Kleef, Data Scientist bij Cibia: Stappenplan naar een data gedreven aanpak van woonfraude.

Met ruim 15 jaar ervaring is Leendert Yntema inmiddels één van de belangrijkste experts op het gebied van de aanpak van adres- en woonfraude in Nederland. Mike van Kleef is een ervaren data scientist die in de afgelopen 8 jaar voor diverse opdrachtgevers fraude modellen heeft ontwikkeld. Samen hebben ze een data gedreven aanpak ontwikkeld  voor woonfraude en adreskwaliteit die ze bij meerdere woningcorporaties en gemeenten hebben geïmplementeerd.

Aan de hand van concrete voorbeelden uit hun praktijk vertellen ze u hoe u stapsgewijs data (en welke data!) kunt gaan inzetten bij de opsporing van woonfraude. Ze nemen u mee in de succesfactoren van data gedreven projecten. Daarbij geven ze organisaties tips voor verbeteringen in de werkwijze van hun aanpak, die in een later stadium kunnen dienen als eerste stap naar een volwaardige data gedreven aanpak.

Vragen die daarbij onder meer aan de orde komen zijn:

  • Wij hebben nu al te weinig tijd voor de aanpak van woonfraude onderzoek, heeft het dan nut om datagedreven te gaan werken?
  • Welke stappen kan ik als woningcorporatie of gemeente nu al zetten als ik over 2 jaar wil starten met een data gedreven aanpak?
  • Wat zijn de succesfactoren voor een data gedreven woonfraude project?
  • Hoe zit het met het gebruik van data- en AI modellen in het kader van de AVG?

 

14.45 – 15.15 Pauze

15.15 – 16.00 Anton Siebert, beleidsadviseur OOV Gemeente Diemen: Praktijkcase: Project Scheerlicht, van pilot tot structurele, geïntegreerde aanpak van woonfraude.

 

In oktober 2017 startte Gemeente Diemen in Diemen-Noord de pilot Aanpak Scheerlicht, een datagestuurde aanpak van ondermijnende criminaliteit. Centraal in deze aanpak stond de opsporing van woningfraude, juist omdat dit vaak zicht gaf op achterliggende criminele activiteiten en – verbanden.

De resultaten waren zodanig positief, dat besloten werd de aanpak uit te rollen naar andere wijken in Diemen. In 2023 besloot de gemeente de aanpak om te zetten in een structurele, geïntegreerde methodiek. Kenmerkend voor de methode Scheerlicht is, naast het gebruik van een speciaal ontwikkeld datamodel dat een datagestuurde aanpak mogelijk maakt, de samenwerking met ketenpartners, zoals corporaties, commerciële verhuurders, politie en de Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI).

De methode is zelfs zo succesvol dat inmiddels ook een aantal andere gemeenten interesse hebben in de werkwijze van Diemen.

Nu is het opzetten en succesvol afronden van een datagedreven pilot op zich zelf al een hele prestatie (veruit de meeste pilots op dit gebied mislukken of lopen dood), het omzetten van een pilot naar een geïntegreerd, in de organisatie verankerd standaardproces is in de praktijk vaak nog moelijker.

Locatie:

  • De Reehorst
  • Bennekomseweg 24
  • 6717 LM Ede

 

Organisatie:

  • Ab Sulman
  • 06-21 506 300

Informatie

Datum

28 januari 2025

Soort bijeenkomst

Seminar

Locatie

De Reehorst Ede

Prijs

De prijs voor deelname bedraagt € 495,= . Voor iedere volgende collega van dezelfde organisatie geldt een deelnameprijs van € 395,= (excl. BTW).

Aanmelden

Gegevens van de organisatie
Gegevens deelnemer(s)